INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сърбия регистрира 34 заразени от западнонилска треска

Досега са регистрирани 34 случая на западнонилска треска в Сърбия, а трима души са починали, съобщава сръбската телевизия РТС.

Най-много болни има в Белград.

Инфекцията със западнонилския вирус не се предава от човек на човек, а само чрез ухапване от комар.

Епидемиологът Ивана Бегович Лазаревич обяснява, че в 80 процента от случаите болестта преминава безсимптомно. При около 20 процента от случаите има грипоподобни симптоми.

За съжаление под един процент от хората, които се заразяват, имат много по-сериозни симптоми като силно главоболие, схваща им се вратът, дезориентирани са, може да се появи кома, гърчове, парализа и такива случаи налагат хоспитализация, обясни лекарката.

Всички тежки 11 случая на западнониска треска в Белград са били хоспитализирани, като това са предимно хора над 50-годишна възраст.

По думите на лекарката, за да се защитим от ухапването на комарите, най-важно е да се носят дълги ръкави и крачоли, както и да не се ходи сред природата, когато комарите са най-активни – рано сутрин и привечер.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 15.08.2022 г. 11:54 ч.

Източник: БТА

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x