INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Самолет на ВВС е паднал по време на учение

Военноморските сили на България провеждат операция по търсене и спасяване с кораби и вертолети в морето край Шабла, след като самолет на ВВС е паднал по неизяснени причини по време на учението, което се провежда там. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов потвърди информацията за Радио Варна и каза, че се надяват пилотът да е катапултирал, има шанс за оцеляването му.

В официално съобщение от Министерството на отбраната написаха:

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Информация към 9,20 ч.

Операцията по търсене и спасяване на пилота от самолета „Миг 29“, който падна в морето край Шабла продължава, учението е спряно, но шансът пилотът да е катапултирал е малък.

Това коментира контраадмирал Кирил Михайлов-командир на ВМС. Причината е, че не е сработила системата, която при катапултиране изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.06.2021 г. 08:45 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x