INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Само ЦИК ще решава дали да преустанови машинното гласуване ако се налага

Днес е гласувано писмо с допълнителни указания към всички РИК и СИК за проведените допълнителни обучения в края на миналата седмица и резултатите от тях, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Съгласно последните изменения на Изборния кодекс в изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция „Електронно управление“. За всеки такъв код следва да се състави констативен протокол, допълни тя.

Хеш кодът съдържа 64 знака – във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка комбинация, за да проникне в него, е значително по-малка от вероятността астероид да ни падне на главите, допълни Цветозар Томов. Кодът е един-единствен за всички машини и ще се съдържа на всеки документ.

Ако през изборния ден се наложи преустановяване на машинното гласуване, ЦИК трябва да бъде уведомена от СИК за обстоятелствата, които са настъпили, подчерта говорителят. Само ЦИК ще взема решения за преустановяване на машинното гласуване и дали да се премине към хартиено гласуване.

Незрящите хора ще могат да гласуват с придружител – досега е било така, обясни в отговор на въпрос Цветозар Томов. Един придружител може да е с до двама души със затруднения.

След приключването на изборния ден машинният протокол се разпечатва в три екземпляра – за СИК, РИК и ЦИК. Нулевият протокол се подписва от всички членове на СИК.

СИК ще предават резултатите, двете смарт карти и флаш памети в РИК.

Демонстрационно гласуване с машина е предвидено от ЦИК за утре – 9 юли. Всеки желаещ гражданин може да заповяда пред сградата на Народното събрание, съобщиха още от ЦИК.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 08.07.2021 г. 14:45 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x