INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сачева: 92 000 души у нас са загубили работата си заради коронавируса

„132 000 души ще запазят работата си благодарение на мярката „60/40“. Към момента има над 9 000 заявления средства по схемата“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ социалният министър Деница Сачева. „Има музеи, театри, автомобилни къщи, мебелни фирми и други. Основно малък и среден бизнес, манипулативно е да се казва, че мярката обслужва конкретен бизнес“, уточни тя. По думите й около 92 000 души у нас са загубили работата си вследствие на икономическата криза заради пандемията. Близо 20 000 пък са започнали работа, предимно в социалната сфера, здравеопазването и общинските дружества.

Социалният министър коментира, че срокът за кандидатстване по схемата ще бъде удължен до 30 юни. Тя заяви, че за определени сектори, които са по-засегнати от кризата, може да се мисли за промяна в съотношението. Тя допълни, че еднократната помощ за родители с деца до 14 години, които са безработни. „Разбирам, че за много хора мярката е недостатъчна, но все още няма яснота какво ще се случи с детските градини, все още се правят проучвания. В повечето европейски държави след 1 юни се предвижда либерализиране на режима. Ако се вземе друго решение – ще се вземе мярка за подпомагане на родителите“, посочи Сачева и допълни, че в средата на май ще има яснота по този въпрос. Тя допълни, че предстои от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани, като минималната ще стане 250 лева. Според Сачева е започнало масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. „Над 17 000 теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът – почти 2 500 души“, допълни министърът. Според Сачева Видин се е превърнал в огнище на коронавируса, защото там инфекцията е била изпусната. Тя потвърди, че днес положителни проби за COVID-19 са дали 15 души в дома за възрастни хора в Кула, заразени са и около 10 души обслужващ персонал. Тя уточни, че днес в Радомир има четири случая на заразени с коронавирус социални работници. По думите ѝ са осигурени предпазни средства и непрекъснато са давани инструкции за работа.


Публикувано на 04.05.2020 г. 19:40 ч.

източник:aktualno

Още по темата: