INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сачева: Мярката 60/40 работи, за 13 дни запазените работни места са 72 хил.

Погрижили сме се за онова, което е най-важно, каза социалният министър
Мярката 60/40 работи, само за 13 дни 72 хил. души са успели да запазят своите работни места, защото работодателите са кандидатствали по схемата. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред NOVA. За месец новите безработни са били 82 хил., но за същия период 15 хил. са успели да си намерят работа.

„Смятам, че сме се погрижили за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”, коментира тя.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас с значителен финансов ресурс и с денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза”, допълни социалният министър.
Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат в непълно работно време. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и заради това, че част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Социалният министър заяви, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.


Публикувано на 22.04.2020 г. 16:37 ч.

Източник: tribune

Още по темата: