INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сачева: 75 % от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

„75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й по мярката „Запази ме“ ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за периода на новото затваряне.

Министърът припомни, че с промяна в закона, до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и засегнатите няма да имат проблем при пенсиониране.

Продължава се и действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите.

„Що се отнася до програмата „Родители в заетост“, тя също продължава своето действие и който желае, може да се възползва от нея може и да кандидатства за подкрепа в Агенцията по заетостта”, посочи Сачева.

По тази мярка в Бюрата по труда за детегледачи могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите. Те ще получат една минимална заплата, заедно с осигуровките към нея.

На този етап не се планират допълнителни социални мерки. От съществуващите могат да се възползват и хипермаркетите, които досега не са били затваряни.

Всички компенсации ще могат да бъдат изплатени до 15 април, ако се кандидатства в началото на месеца.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 18.03.2021 г. 15:39 ч.

Източник: Нова

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x