INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

С до 50 лв. месечно скача вноската по ипотечния кредит

Между 20 и 50 лева месечно е оскъпяването на вноските за ипотечните кредити, които са били обект на частичен мораториум заради пандемията, съобщи за БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

При отсрочените потребителски кредити също има по-високи вноски. Срокът, в който беше възможно отсрочване – частично или пълно, на задълженията, изтече в края на март, но за последните разсрочени плащания частичният мораториум изтича през декември.

1,82 милиарда лева са разсрочените задължения на домакинствата към края на февруари, откогато е последната официална статистика на БНБ.

Със сигурност през годината частичният мораториум върху тези задължения ще изтече, като е строго индивидуално какъв е периодът на отсрочване на плащанията и дали временно е спряно погасяването на задължението, или все пак се правят малки вноски.

„Хората, които не са успели да се справят със затрудненията си във връзка с изплащането на техните кредити, продължават да имат възможността да се свържат с финансиращата ги институция, да съобщят, че при тях затруднението продължава и да потърсят някакво индивидуално решение“, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му банките вече са готови с предложения за такива клиенти, но всеки трябва да се свърже индивидуално и максимално бързо:

„Не да чакаме моментът, в който ще дойде падежът на вноската, най-добре е още предходния месец да отидем да съобщим, че затруднението продължава“.

Или казано по друг начин – ако първата ни възобновена вноска трябва да е в началото на май, но не е ясно дали ще можем да я погасим, е по-добре веднага да потърсим банката.

Справка на Националното радио показа, че повечето банки нямат обособена информация на сайтовете си, която е достъпна още с влизането в тях, но са готови да съдействат при обаждане в колцентъра.

Да потърсим ли друг кредит, за да погасяваме вече съществуващите задължения?

„Не съветвам за погасяването на едни кредити да вземат нови кредити, пък били те и безлихвени“, беше категоричен Тихомир Тошев, който има още едно предупреждение – още при сключването на частичния мораториум би трябвало да сме наясно, че ще плащаме по-високи вноски след края на отсрочката:

Ако се наложи да договорим нова отсрочка, тя трябва да е максимално кратка, защото в противен случай, ни очаква ново оскъпяване, предупреди Тошев, като посочи какво е очакваното поскъпване:

„За потребителските кредити то ще бъде в рамките между 5 и 20 лева на месец, при ипотечните ще бъде от порядъка между 20 и 50 лева на месец. Повече от 90% от кредитополучателите ще успеят да се справят с плащанията след мораториума“, каза кредитният консултант.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 03.04.2021 г. 12:44 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x