INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

Отварянето на граничния пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово е най-важният проект за региона

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това информира заместник-министър Захари Христов в специално видео обръщение по случай 21 септември – Европейския ден на сътрудничеството, една от кампаниите на EK за популяризиране на резултатите от европейското териториално сътрудничество.

Зам.-министър Христов отбеляза, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

„Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт „Клепало“, между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения“, отбеляза Христов.

Заместник-регионалният министър обърна внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. „Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си“, каза зам.-министър Христов. Той бе категоричен, че всичко направено дотук, е  спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двата народа и се повишило взаимното доверие.

„Всяка година, на 21 септември, в цяла Европа се празнува Денят на европейското сътрудничество. Това събитие ни кара да се чувстваме горди, че границите между нашите държави могат да свързват, а не да разделят. Строим рамо до рамо, отбелязваме общите ни традиции, преодоляваме заедно предизвикателствата и знаем, че до нас стои  приятел, готов да ни разбере и подкрепи“, каза още Христов.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между Република България и Република Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата. Можете да го гледате на живо  във Facebook и YouTube канала на програмата от 13:00 ч. днес.  

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.09.2021 г. 10:48 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x