INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

РЗИ София очакват от другата седмица да започнат имунизациите

Това каза директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев пред NOVA
„Надявам се в началото на другата седмица да стартират отново имунизациите в страната”. Това заяви в предаването „Събуди се” д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

По думите му в момента Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването интензивно разработват методика, която да включи имунизациите в нормалния ритъм.

„България е една от малкото страни с много строен имунизационен календар. Има достатъчно ваксини за всички. Да, забавихме се, но няма да бъде фатално”, заяви д-р Пенчев.

Той припомни, че ваксините могат да бъдат отложени поне 3 месеца по здравословни или лични причини от страна на семейството на детето.

„Очаква се да бъдат организирани кабинетите така, че в строго определени часови зони по „зелен коридор“ да се стартират отново имунизациите и реимунизациите. Надяваме се това да се случи в началото на другата седмица“, каза д-р Пенчев.

Относно хората, които заминаха за провинцията за Великден, д-р Пенчев предупреди, че вероятно те ще имат сериозно трудности да се върнат в София след празниците.

Той коментира и проверките на пазарите: „Нашите екипи постоянно са на терен и следят за мерките, които трябва да бъдат спазвани и изпълнявани. При най-малкото нарушение, което инспекторите на Столичната РЗИ открият, пазарите ще бъдат затворени”, предупреди д-р Пенчев.


Публикувано на 18.04.2020 г. 13:00 ч.

Източник: Nova

Още по темата: