INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Руснак зарази 1500 човека с „Делта“ варианта на COVID-19

Един човек в Русия е заразил с новата коронавирусна инфекция 1500 души. Това е максималният регистриран в страната случай на суперразпространение, заяви руският вирусолог Александър Семьонов, цитиран от ТАСС.

Според статистиката един пациент с COVID-19, ако е инфектиран със стандартния вариант на вируса, заразява от двама до трима души, при варианта Делта – от 5 до 6 човека.

Един суперразпространител обаче може да зарази много повече хора, посочи експертът от Екатеринбург – шеф на местния филиал на Държавния научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“.

„Всички разбираме, че коронавирусната инфекция се разпространява по въздушно-капков път, тоест най-вече при социални контакти. Ако човек не спазва социалната дистанция, не слага маска, особено ако не се чувства много добре (. . .), влиза в препълнен вагон на метрото, идва на работа и почва да се прегръща и целува с всички, има шанс той да стане суперразпространител и да зарази огромен брой хора. С пренебрежението си към нормите за социално дистанциране той създава възможности за суперразпространение на инфекцията“, отбеляза специалистът.

„За жалост приносът на суперразпространителите към заразяването на хора е доста голям“, изтъкна Семьонов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.08.2021 г. 16:18 ч.

Източник: Труд

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x