INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Руски политолог: Киев отчаяно се стреми към война, която иска да загуби

Дори ако Вашингтон засега е наредил на Киев да се въздържа от широкомащабни военни действия, не е сигурно, че там ще изпълнят указанията. В края на краищата върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Зеленски може да реши, че няма как да отложи изострянето – спешно му е необходима макар и малка загубена война, а не непременно победна.

„Киев отчаяно се нуждае от нова война именно защото тя ще доведе до поражение и, вероятно, дори до загуба на друга част от територията. Тъй като в настоящите геополитически условия ролята на страна-жертва е от полза за Украйна, както никога досега. (…) Киев бърза, надявайки се да спечели допълнителни пари за това, следователно е готов да даде повече, само ако „жертвата“ му беше добре платена.

Така че войната не започва само защото цената още не е договорена. Колко ще плати Западът за такава загуба, все още не е известно. Не е известно дали изобщо ще плаща. Това е единственото нещо, което задържа Киев“ – написа политологът и радиоводещ Игор Шатров в своя Телеграм-канал.

Освен това Зеленски има основания да се надява, че „изстрелът не в крака, а в слепоочието“, за който Москва е предупредила, ще бъде донякъде „фалшив“. Ако в резултат на поражението на украинската армия защитниците на Л/ДНР достигнат границите на Донецка и Луганска области, това все още може да се възприеме като освобождаване на териториите на провъзгласените републики.

Ако обаче тръгнат да освобождават цяла Новоросия или „гонят врага до Лвов“, това вече ще бъде анексирането на територията на Украйна, не само от гледна точка на Запада, но най-вероятно и на руските партньори в ОДКС и ЕАЕС.


Така че републиките на Донбас трябва да останат готови за настъплението на врага, впрочем обстрелът от украинска страна няма да им позволи да се отпуснат. Освен това, след гореспоменатата „първа истинска стъпка“ на Украйна към прекратяване на огъня на 8 април, когато село Веселое беше обстреляно от 120-мм минохвъргачки, войник от Народната милиция на ДНР беше убит, а на 12 април в района на Золотое-5, защитник на ЛНР бе убит от куршум на снайперист.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.04.2021 г. 17:30 ч.

Източник: Актуално

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x