INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Руски десантчици извършиха групов парашутен скок в Арктика от 10 км

Военнослужещи от руските Въздушно-десантни войски извършиха първи в света групов парашутен скок в Арктика от височина 10 км. Това съобщи днес заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, цитиран от ТАСС.

„За първи път в световната история ние проведохме групов десант на личния състав с парашутни системи за специално назначение в арктически условия от височина 10 хиляди метра, с използване на кислородно оборудване и последващо изпълнение на учебно-бойни задачи. Подобно нещо досега никой не е правил“, заявил заместник-министърът.

Той уточни, че операцията била проведена по лична заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Десантчиците използваха „парашутна система със специално назначение от ново поколение“, добави Евкуров.

В министерството на отбраната отбелязаха, че освен новите парашути военните изпробвали кислородно оборудване, навигационни прибори, специално снаряжение и екипировка. Десантът бил извършен с военнотранспортни самолети Ил-76 в района на архипелага Земя на Франц-Йосиф. Групата се приземила на остров Александър.

Задачата им включвала осигуряване на зона за приземяване на десанта на основните сили, съставени от разузнавачи от Въздушно-десантните войски, които скочили по-късно от височина 2 км.

Заместник-министърът посочи също, че такива учения ще се извършват ежегодно, в различни райони на Арктика.


Публикувано на 26.04.2020 г. 13:20 ч.

Източник: Dariknews

Още по темата: