INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Руски депутат: Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт

Отказът на Литва да позволи преминаването на някои стоки, които са обект на европейски санкции, към руския балтийски ексклав Калининград може да доведе до военна конфронтация, заяви днес висш руски депутат, предаде Асошиейтед прес.

Ако Калининградската област бъде блокирана, „това може да доведе до въоръжен конфликт“, заяви Владимир Джабаров, член на Съвета на федерация (горната камара на руския парламент).

„Руската държава трябва да защитава своята територия и да гарантира нейната сигурност“, заяви той и допълни: „Ако видим, че дадена заплаха за нашата сигурност е свързана с териториална загуба, ние със сигурност ще предприемем крайни мерки и нищо няма да ни спре“.

Изявлението на Джабаров последва предупреждението на Кремъл, че ще отговори на наложените ограничения на транзита на стоки към Калининградката област. Руският ексклав граничи с членуващите в ЕС и НАТО Полша и Литва, което засилва опасенията за пряка конфронтация между Русия и Алианса.

Литва подчерта, че забраната за транзита на санкционираните руски стоки е част от четвъртия пакет санкции на ЕС, като припомни, че ограниченията се прилагат само за стомана и други метали. Тя отхвърли твърдението на Русия, че забраната за преминаване на тези стоки е блокада, като подчерта, че останалите стоки, както и пътниците, пътуващи с влакове, все още могат да преминават през страната.

Във връзка с европейското решение обаче транзитът на някои други стоки, произведени в Русия ще бъде забранен от юли. Пратките с въглища няма да могат да преминават транзитно от август, а пратките с петрол и производни продукти – съответно от декември.

По-рано този месец секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, предупреди, че Москва ще отговори с неуточнени мерки, които „ще имат значителни негативни последици за населението на Литва“.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 30.06.2022 г. 08:47 ч.

Източник: БТА

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x