INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Русия е готова да доставя още газ в Европа, ако Германия каже „да“

Русия е готова да започне да доставя газ в Европа по „Северен поток 2“, ако получи зелена светлина от германския енергиен регулатор. Това заяви президентът Владимир Путин по време на международната годишна среща на дискусионния клуб „Валдай“ в Сочи.

Според него, газовата криза и повишаването на цените са следствие от енергийната политика на Европейския съюз.

Първият етап от проекта „Северен поток 2“ е завършен, но въвеждането му в експлоатация може да отнеме месеци. Изчисленията на Москва показват, че в момента недостигът на синьо гориво в Европа е над 70 млрд кубични метра, въпреки, че според Путин, страната му е увеличила износа на газ.

„Първата тръба на „Северен поток 2“ е запълнена с газ. Ако утре германският регулатор даде разрешение за доставка, вдугиден – тя ще започне. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на тази година, до декември, ще приключи технологичната работа по запълването на втората тръба на „Северен поток 2“.

Общият обем e 55 млрд кубични метра. Моментът, в който и втората тръба е пълна, и моментът, в който бъде дадено разрешение от германския регулатор – започваме достаквите на следващия ден!“, каза Путин.

За да облекчи удара от поскъпването на енергията, Франция ще даде по 100 евро на всички, чийто месечен доход е под 2 000 евро на месец. Това означава, че помощ ще получат около 38 милиона души. Друго предложение на френския премиер Жан Кастекс предвижда замразяване цената на газа за 2022 година.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.10.2021 г. 11:20 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x