INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Румен Радев: В модернизацията на армията няма място за угодни сделки и схеми на политическо оцеляване

С единството на меч, дух и слово България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството. Извоювала бляскави победи, Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност.

Това заяви държавният глава Румен Радев днес по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Когато тази спойка е силна, силна е и страната ни“, каза още президентът.

„Днешният 6 май е по-различен, няма да има парад, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират уменията си. Нека бъдат уверени, че признателността ни към тяхната рискова дейност и висока мисия е непреходна“, призова Радев.

„Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха в бой и загиваха с едничката надежда за бъдещето на България“, призова още президентът.

„Нека Свети Георги Победоносец ви закриля“, заяви той.

„Успешни поколения не се постигат със страх и поклонение, а със сила и дързост. Нека днес да почетем онзи, който изрича истината и не се примирява с произвола. Затова нека почетем достойни българин, който търси истината и не се примирява с произвола. Скъпи млади българи, вие ще трябва да успявате там, където ние днес не успяваме. Бъдете дръзки и помнете, че във вас тече кръвта на поколения смели българи“, категоричен бе държавният глава.

„Нека всяко изпитание ни прави по-силни, по-човечни и сплотени“, призова още държавният глава.

„Живеем във все по-неспокоен свят, в който суверенитетът и сигурността ще чертаят бъдещето на нацията. Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация, по този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване“, добави президентът.

„Съвременното въоръжение е крайно необходимо, но трябва да се придобива при ясни процедури и единен подход към видовете въоръжени сили. Решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците“, подчерта Румен Радев.

Той завърши с думите: „Скъпи сънародници, пожелавам ви светъл християнски празник. Честит Ден на храбростта!“


Публикувано на 06.05.2020 г. 14:02 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: