INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Роми в Сливен пробиха дупка в бетонна стена, за да излизат

Жители на сливенския квартал „Надежда“ заплашиха с камъни екип на bTV при опит да се провери дали се спазват противоепидемичните мерки в района. Това принуди екипът да позвъни на спешния номер 112.

Местните са пробили дупка в бетонна стена, която беше издигната, за да се спре безконтролното излизане от квартала заради разпространението на коронавируса.

Десетки граждани излизат, въпреки че полицията патрулира около квартала. В „Надежда“ живеят около 25 хил. души, а на входа има контролно-пропускателния пункт. Те живеят в постройки без ток и вода.

Полицаите следят хората да не излизат на групи и без маски. Такива патрули има на още две места, но се оказва, че мерките не работят, защото инфекциозните отделения са пълни и броят на болните расте.

От автомивката между гарата и квартал „Надежда“ Георги всекидневно вижда групи от хора. Именно това и го кара да позвъни на спешния телефон 112.

В кварталите „Надежда“ и „Речица“ има пик на заразените с COVID-19.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски заяви, че мерките, които се прилагат, не са достатъчно ефективни. По думите му нищо не би го спряло да предприеме и други мерки – като затварянето на квартала.

В търсене на изход от тежката ситуация държавата ще работи с пастори, медиатори и ромски лидери. Дали това ще има ефект и ще се стигне ли до затваряне на квартал „Надежда“ – предстои да стане ясно.


Публикувано на 25.04.2020 г. 17:10 ч.

Източник: btv

Още по темата: