INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Румънски военен самолет евакуира от Кабул 14 румънци и 4 българи

Румънското министерство на външните работи съобщи, че военен самолет е евакуирал от летището в Кабул до Исламабад 14 румънски граждани и четирима българи, предаде БТА, като се позовава на Асошиейтед прес и Аджерпрес. Те са пристигнали в Букурещ със самолет „Херкулес“ на румънските военновъздушни сили, който е кацнал в „База 90 Отопени“.

В изявление късно снощи министерството уточнява, че друг румънски гражданин, служител на ООН, не е успял да стигне до летището в Кабул от съображения за сигурност и в момента се търсят други опции с партньорски страни за неговата евакуация. Румънските власти посочиха, че евакуираните лица са били посрещнати от персонал на румънското посолство при пристигането си в Пакистан, предават Асошиейтед прес и Аджерпрес.

Това е третият евакуационен полет на румънските военновъздушни сили, които използват за целта самолет „С-130 Херкулес“.

Румънското външно министерство съобщи още, че е „потвърдило и е установило контакт“ с известен брой афганистански граждани, които са сътрудничили на румънските военни по време на мисията им в Афганистан и които са изразили желание да бъдат евакуирани в Румъния.

Заради изключително сложната ситуация от гледна точка на сигурността около летището в Кабул, нито един от тези афганистанци не е успял да се добере до аерогарата. Министерството посочи, че продължава да търси опции за евакуацията им.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.08.2021 г. 16:49 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x