INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Рюте и Петков се разбраха за общ фонд за нови технологии в земеделието

Важни общи проекти, по които България и Нидерландия да работят, са обсъдили на среща днес двамата премиери Кирил Петков и Марк Рюте.

Рюте е в София по покана на българския премиер.

„Те са в сферата на земеделието, IT. Дадохме си задача до септември да отворим общ фонд за инвестиции в нови технологии в земеделието. Обсъждахме и логистиката – знаете, че Нидерландия е една от най-развитите логистично държави. Те са порталът на Европа от запад, а България може да бъде портал от изток“, каза Петков и добави, че с Рюте са обсъдили общата позиция за енергийната сигурност на Европа.


„Трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни-членки в Европа. Имаме една визия за нулева корупция. Обсъдихме факта, че руските енергийни проекти включват корупция и този тип влияние в ЕС е абсолютно недопустимо“, добави Петков.

Той обясни, че Рюте е бил един от първите му европейски колеги, с които е разговарял, след като е станал премиер. А Рюте отвърна, че помни този разговор, след който казал на екипа си, че „това е нов премиер, който се бори с корупцията и ще модернизира страната си“.

„Искаме да работим в областта на зелената икономиката, включително и този фонд, който ще създадем, сътрудничество между университетите. Обсъдихме и войната в Украйна, популярността на Путин в България пада до невиждани нива. Нидерландия помага на България с изтребители F 35. Заплахата от Русия – с нея трябва да се справим заедно на ниво ЕС и НАТО. Разделени ще бъдем победени. Държавите трябва да работят заедно, конструктивно, за да може да са в безопасност. В икономиката трябва да се подготвим за Европа след войната. Ние сме толкова далече като разстояние, но имаме съгласие по всички тези теми. Имаме приятели в Европа – тук в София. Мисията през октомври по военни въпроси – борбата с корупцията, това е общ дневен ред и е само началото на сътрудничеството“, каза Рюте.

На въпрос дали са обсъждали темата Северна Македония, Петков обясни, че „бъдещето на Северна Македония трябва да е в европейското семейство. Въпрос е на конкретни конструктивни стъпки и трябва да изминем този път заедно. Когато това стане, правителството ще внесе темата в парламента и се надявам, че в недалечно бъдеще ще можемд а напреднем“.

Относно Шенген Петков уточни, че „българското правителство с волята си срещу корупцията е най-сигурния път към влизането ни в Шенген и просто трябва да извървим пътя и да си свършим работата“.

Петков потвърди, че България няма да наложи петролно ембарго на Русия и изрази увереност, че ЕК ще включи страната ни сред държавите, за които ще се направи изключение.

„Вярваме, че България даде своята част за спирането на паричните потоци към Путин, като не се съгласи с промените в плащанията, искани от „Газпром“. ЕК разбира, че ние не можем хем да преминем от 90% на 0% зависимост от руските газови доставки, хем да спрем единствената ни рафинерия. България показа, че не се гъне под натиск на чужда държава. Но за петрола не сме в ситуация да поемем и този потенциален риск“, обясни Петков и добави, че тази зависимост би могла да бъде преодоляна за 2 години, ако се работи интензивно.

Рюте пък поздрави България и Полша за позицията спрямо исканията на Русия.

„Това, което Полша и България направиха беше много силна реакция от страна на целия ЕС към Русия. Това не е просто борба между Русия и България или между Русия и Полша, а е между ЕС и Москва. Искам да ви поздравя. Вие показахте на Москва, че можем да бъдем заедно“, каза Рюте.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 16.05.2022 г. 19:42 ч.

Източник: 24 Часа

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x