INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Разсрочването на кредити ще помогне на затруднените компании, според Горанов.

На разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие до 90 дни.

„Срокът за разсрочване на кредите до края на годината ще е достатъчен, за да може затруднените компании да преминат през пика на кризата“. Това заяви по време на брифинг финансовият министър Владислав Горанов. 

„Благодаря на търговските банки и БНБ, които приеха единен механизъм за разсрочване на задължения в срок до 6 месеца, който изтича до края на годината. Разбира се, на разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г. Всеки клиент може да заяви изрично пред обслужващата банка, че желае да се възползва от предлаганите облекчения. Разписани са три стандартни механизми – отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на главница до 6 месеца и механизъм за револвиращи продукти“, поясни Горанов. 

Почти всички операции не изискват посещение на банкови офиси и затова финансовият министър не вижда причина за струпване на граждани в банките. 

На брифинга стана ясно и, че България работи по предварително одобрения план за кандидатстване в ERM II.


Публикувано на 11.04.2020 г. 14:05 ч.

Източник: nova.bg

Още по темата: