INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Раждаемостта в САЩ се понижава до историческо дъно

Нивата на раждаемост в Съединените американски щати са се понижили до историческо дъно през 2020 г., показват данните на статистиката, цитирани от CNBC.

Това е шестата поредна година, в която страната отчита спад в броя на ражданията. Той е най-ниският от 1979 година насам.

В сравнение с 2019 година понижението е с 4% – два пъти по-силно от средните темпове на спад от 2014 година насам, които са около 2%. Общият коефициент на раждаемост (броят деца, които една жена се очаква да има) също пада с 4% на годишна база.

Според Националния център за медицинска статистика в САЩ раждаемостта вече е толкова ниска, че не осигурява т. нар. коефициент на заместване. Това означава, че в страната умират повече хора, отколкото се раждат.

От агенцията не посочват пандемията от COVID-19 като конкретна причина за спада на раждаемостта, но хвърлят светлина върху друга тенденция, която е свързана с разпространението на коронавируса.

Оказва се, че голям брой американки са предпочели да родят своите деца извън големите градове като Ню Йорк. Статистиката показва, че през април и май 2020 година много жители на Голямата ябълка всъщност са предпочели раждане извън града. Делът им е около 10% за двата месеца, което представлява ръст от 70% на годишна база.

Междувременно се понижава и раждаемостта в най-ниската възрастова група – тази на непълнолетните майки от 15 до 17 години, както и на тези от 18 до 19 години. Спадът на годишна база в тези две възрастови групи е съответно с 6% и 7% до най-ниските нива в историята.

При по-възрастните пониженията са по-слаби и варират между 2% и 4%. При майките на възраст между 30 и 39 години раждаемостта все още не е паднала до най-ниските си нива в историята. А тази при жените над 45-годишна възраст остава без промяна спрямо 2019 година.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.05.2021 г. 10:14 ч.

Източник: Profit.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x