INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ражда се нова република: Барбадос казва „сбогом“ на кралица Елизабет II

Бившата британска колония Барбадос повече няма да счита кралица Елизабет II за държавен глава. Очаква се промяната да влезе в сила следващата седмица.

По този начин страната ще прекъсне и последните си имперски връзки с Великобритания близо 400 години след пристигането на първия английски кораб там, пише Ройтерс.

Елизабет II е кралица на Барбадос и на още 15 други територии, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка. На карибския остров смятат, че премахването им от този списък е начин най-накрая да скъсат с колониалната си история.

„Това е краят на историята на колониалната експлоатация на духа и тялото. Народът на този остров се е борил не само за свобода и справедливост, но и за да се освободи от тиранията на имперската и колониалната власт „, казва професор сър Хилари Бекълс, местен историк.

Раждането на републиката ще се случи 55 години след обявяването на независимостта на Барбадос. То може да е и предвестник на опити на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, тъй като те се подготвят за края на почти 70-годишното управление на Елизабет II и бъдещото възкачване на Чарлз на престола.

Единственият коментар на Бъкингамския дворец по темата е, че решението е на народа на Барбадос.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 25.11.2021 г. 19:59 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x