INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Разединена Великобритания излиза от орбитата на ЕС и влиза в неизвестното

Обединеното кралство излиза от орбитата на Европейския съюз по-късно днес, загърбвайки бурна 48-годишна връзка с европейския проект в замяна на несигурно бъдеще, което ще формира съдбата на хората от следващите поколения.

По същество Brexit ще настъпи в полунощ в Брюксел или 23:00 по лондонско време, когато Обединеното кралство фактически ще прекъсне членството си в блока след официалното напускане на 31 януари, пише Ройтерс.

В продължение на пет години неистовите обрати в сагата за Brexit доминираха в европейския дневен ред, оказвайки натиск върху стерлинга и подбивайки репутацията на кралството като стълб на западната икономическа и политическа стабилност.

Подкрепян oт поддръжниците за нова независима Великобритания, Brexit отслаби връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, които заедно съставляват икономика за 3 трилиона долара.

„Brexit не е край, а начало“, каза 56-годишният премиер Борис Джонсън пред парламента, само часове преди той да одобри търговската му сделка с ЕС. Джонсън увери Европа, че Обединеното кралство ще остане „типичната европейска цивилизация“.

Но кампанията за Brexit мълчи за детайлите за това какво иска да изгради с новата „независимост“ на Обединеното кралство – или как ще го направи, докато взема назаем рекордни суми за справяне с кризата с COVID-19.

BREXIT

На референдума от 23 юни 2016 г. 17,4 милиона гласоподаватели, или 52 процента от населението, подкрепиха излизането на страната от ЕС, докато 16,1 милиона, или 48 процента, поискаха оставането в блока. Оттогава малцина са променили мнението си. Англия и Уелс гласуваха за излизане, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха против.

Напускането някога беше замислената мечта на „евроскептиците“. Великобритания се присъедини през 1973 г., преживявайки времена на икономически затруднения, а преди две десетилетия британските лидери спореха дали да се присъединят към еврото.

„Обединеното кралство беше загубило своята сила и излезе на тогавашния общ пазар, наистина, от съображения за самозащита – мислехме, че това е най-доброто бъдеще за нас, не можехме да видим друг път напред“, каза Джонсън.

„Сега виждаме глобално бъдеще за себе си“, каза британският премиер, който спечели властта през 2019 г. и, противно на очакванията, сключи договор за развод с ЕС и търговска сделка, като постигна най-голямото консервативно мнозинство от Маргарет Тачър насам на изборите през 2019 г.

За поддръжниците Brexit е бягство от обречен и доминиран от Германия проект, който е изостанал далеч зад водещите световни сили на САЩ и Китай.

Противниците от своя страна казват, че Brexit е глупост, която ще отслаби Запада, ще елиминира онова, което е останало от глобалното влияние на Великобритания, ще подкопае икономиката й и в крайна сметка ще го превърне по-малко космополитен набор от острови.

След като Обединеното кралство напусне единния пазар или Митническия съюз в четвъртък, почти сигурно ще има някакви смущения по границите. Повече бюрокрация означава повече разходи за тези, които внасят и изнасят стоки през границата между ЕС и Обединеното кралство. Най-трудният период ще бъде от средата до края на януари, когато обемите на търговия отново се увеличат.

Напускането след почти половин век членство означава промяна на всичко – от паспорти за домашни любимци и правила за шофьорски книжки за британците в Европа до законите за личните данни.

В същото време подкрепата за независимостта на Шотландия се е повишила, отчасти поради Brexit и отчасти поради COVID-19, заплашвайки 300-годишния политически съюз между Англия и Шотландия.

Шотландският лидер Никола Стърджън заяви, че референдумът за независимост трябва да се проведе в началото на следващия мандат на парламента, който започва през следващата година.

„Всичко, което мога да почувствам, е чувство на облекчение – облекчение, че се е случило, облекчение, че сме излезли, но това не е радост, защото има аспекти на тази търговска сделка, които наистина са ужасни“, каза активистът за Brexit Найджъл Фараж, който изрази опасения, че Шотландия ще се опита да се откъсне.

След сключването на търговска сделка на Бъдни вечер, която изглади най-големите сътресения между преговарящите, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен цитира Уилям Шекспир и Томас Елиът.

„Раздялата е толкова сладка скръб“, каза тя. „Това, което наричаме начало, често е краят. А да се сложи край означава да се създаде начало“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 31.12.2020 г. 23:00 ч.

Източник: Investitor.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x