INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Расте броят на сигналите за некоректни работодатели

Социалният министър отчете пореден ден с намаляване на броя безработни. В същото време обаче растат сигналите, че работодатели се възползват от въведените мерки, за да прекратяват трудови договори и да намаляват заплати.

Те злоупотребяват със съкращаване на договори, заплахи с уволнение и лишаване от обезщетения. “На 17 март ме извикаха на работа, при положение, че се водех в отпуска. Казаха ми, че ме съкращават, но трябва да си избера дали да напусна по собствено желание, или да ме уволнят дисциплинарно. Аз, естествено, избрах да напусна. След това разбрах, че за да ме уволнят трябва да имам две предупреждения”, разказа един от потърпевшите.

От “Главна инспекция по труда” обясниха, че подобни предложения към работниците са меко казано некоректни. “Работник или служител не може да бъде уволнен дисциплинарно заради това, че не приема предложението на работодателя да се прекрати трудовият договор по взаимно съгласие”, каза юрист консултантът Николай Стоянов.

Историята обаче не свършва дотук. Работодателят извършва грубо нарушение на закона. “Молбата за напускане беше написана на 17-ти март, но реално с дата от 17-ти февруари”, поясни потърпевшият.

”Разбира се, че подобно антидатиране е абсолютно незаконосъобразно и категорично съветваме работниците и служителите да не подписват подобни документи, защото те ги лишават от техните права“, каза Стоянов.

От Инспекцията по труда направиха уточнение и за новите правила, според които служител може да бъде прехвърлен на непълно работно време с намалена заплата. При такива обстоятелства, заплащането на платен отпуск също може да се промени.


Публикувано на 13.04.2020 г. 07:23 ч.

Източник:Dariknews

Още по темата: