INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Растат продажбите на биохрани в Европа, за България – данни няма

Covid кризата е повишила потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие.

Между 10 и 20 на сто се увеличава оборотът на пазарите за биологични храни в страните- членки през последната година, в България обаче няма данни за това колко и какви биохрани се купуват.

Около 6,8% от храните в менюто на всяко френско семейство са био. Биохраните там бързо навлизат в училища, детски градини и публични кетъринг услуги, обяснява Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“.

„Шампионки по консумация си остават Швейцария и Дания. Там нарастването на продажбите е с около 20 процента.“

Германия е най големият биопазар в Европа.

„Около 15 милиарда евро е оборотът през 2020 година от продажби на биохрани и напитки, 10 процента от земята е сертифицирана за биологично производство.“

В България едва 2,3% от земята е заета с биопроизводство и по този показател сме на опашката на Европа. Няма данни дали у нас пандемията е увеличила желанието за здравословно хранене.

„Ние не знаем нищо, малко си играем на сляпа баба.“

Наблюденията на сектора са, че българските биохрани не са достатъчни.

„Този вакуум се запълва с продукти, внос от Европа, които освен всичко друго са и много по скъпи“, каза Стоилко Апостолов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 28.11.2021 г. 08:41 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x