INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ръст в цените на олиото и брашното на Стоковата борса

Пик на цените при слънчогледа, пшеницата и царевицата през януари, отчитат от Асоциацията на зърнопроизводителите. От Българската стокова борса предупредиха за продължаващо увеличение на олиото и брашното в първите месеци на годината, започнало в края на 2020-та.

От Стоковата борса отчитат 6% поскъпване на брашното, 16% на хлебното зърно и 23% на олиото през 2020 г. Прогнозите им са, че тенденцията ще се запази и през тази година.

От Асоциацията на зърнопроизводителите отчитат скок в цените през януари. Според Стоковата борса поскъпването на хлебното зърно не се дължи само на ниските добиви.

А шоковият скок на слънчогледа в света от борсата обясняват така: Скокът в цената на слънчогледа е от 40%, дори имаме региони където поскъпна двойно, почти 100%. Това се дължи на по-слабата реколта при слънчогледа, отчасти и при царевицата, и така – стъписването, бих казал, на пазарите, по отношение на коронакризата, която блокира доста икономики.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.01.2021 г. 21:43 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x