INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ръст на промишленото производство през септември

Снимка: министерски съвет

По предварителни данни на Националния статистически институт през септември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.6%, в сравнение с август 2021 г.

През септември 2021 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 10.5% спрямо съответния месец на 2020 г.

Месечни изменения
През септември 2021 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6.6%, и при преработващата промишленост – с 1.1%, а намаление в добивната промишленост – с 0.5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили – с 32.6%, производството на тютюневи изделия – със 17.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 16.9%, производството, некласифицирано другаде – с 12.1%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – по 11.2%.

По-значително намаление е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.4%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10.2%, производство на напитки – със 7.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 5.9%.


Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28.5%, в добивната промишленост – с 20.1%, и при преработващата промишленост – със 7.1%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 69.8%, производството, некласифицирано другаде – с 49.3%, производството на превозни средства, без автомобили – с 40.3%, производството на тютюневи изделия – с 36.8%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на напитки – с 40.0%, производството на основни метали – с 22.8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 18.7%.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 10.11.2021 г. 13:02 ч.

Източник: Profit.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x