INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бойко Рашков: Прокуратурата се поддава на политическо влияние

Министър Бойко Рашков дава обвинител номер 1 Иван Гешев на Прокуратурата за изнасянето на данни от специални разузнавателни средства. „Гешев е позор! Вън мафията!”, заяви служебният вътрешен министър по време на изслушването му в парламента.

„Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС-та, от разговор на този обвиняем с един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа „Да”. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление“, подчерта Рашков.

Той заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки обвинител у нас има право да предприеме такова действие.

„Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам”, категоричен бе Рашков. По думите му СРС се използват само и единствено за наказателното производство и опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

„В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно – има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност”, каза той.

Преди да влезе в пленарната зала той говори пред камерата на NOVA. „Прокуратурата се поддава на политическо влияние – недопустимо, въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт.“

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 23.07.2021 г. 11:51 ч.

Източник: NOVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x