INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Румен Радев свиква консултации с партиите за председател на ЦИК

Държавният глава Румен Радев свиква на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на ЦИК поради оттеглянето днес на единствената номинация за поста от страна на ГЕРБ-СДС. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Консултациите ще се състоят на 7 май на „Дондуков“ 2.

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия, на 7-и май от 09.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

Консултациите с парламентарно представените политически партии и коалиции, както и публичното изслушване на кандидатите, ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

До тази ситуацията се стигна, след като по-рано днес ГЕРБ оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК, която беше и единствената.

Кандидатурата му обаче не е консенсусна и самият Ципов предложил на партийното ръководство да се преосмисли издигането му.

„Аз не се притеснявам от това, че съм номиниран за председател на ЦИК и мога да бъда определен като такъв. Имам повече от 15 г. като експерт и политик. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена кандидатурата ми. Ние не трябва в предстоящите 2 месеца да получаваме всекидневни атаки и обвинения, че ГЕРБ е единствената партия, която да поеме отговорността, а другите бягат от нея“, каза Красимир Ципов на днешния брифинг на ГЕРБ.

Лидерът на партията Бойко Борисов пък определи като „капан“ факта, че другите парламентарно представени партии не са номинирали свои представители за председател на ЦИК.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.05.2021 г. 15:23 ч.

Източник: Dnes.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x