INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Радев поздрави Мустафа Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия

Взаимното уважение и толерантността между религиозните общности в България са важна част от културните традиции на страната ни. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, които проведоха днес среща в сградата на Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България, същбища ха „Дондуков“ 2.

Държавният глава поздрави д-р Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия от Националната конференция на мюсюлманите в България.

По думите на президента, това е израз и на оценката, която българските мюсюлмани дават на своето духовно ръководство. Добрият диалог между държавните институции и религиозните вероизповедания, в рамките на техните отговорности, има положителен резултат и за самите граждани, посочи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той отбеляза и отличния диалог между мюсюлманското вероизповедание у нас с Българската православна църква, което се оценява много позитивно от представителите и на двете религиозни общности.

Д-р Хаджи подчерта приноса на президентската институция за разрешаване на въпроса за изплащането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава и недопускането на външни влияния сред българските мюсюлмани.

Съхраняването на ценностите на традиционния ислям в България от страна на Главното мюфтийство заслужават подкрепата на обществото, посочи държавният глава.

Румен Радев открои и ролята на мюсюлманските духовници за успешното противодействие на навлизането на радикални духовни течения в България, както и отговорното отношение на Главното мюфтийство. Българската държава има своята важна роля и за осигуряване на по-добри социални условия и стандарти в обучението на мюсюлманското духовенство, бе общата позиция на срещата, на която бе обсъдена и акредитацията на Висшия ислямски институт.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 01.06.2021 г. 17:31 ч.

Източник: monitor.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x