INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

До 10 000 зрители допускат на олимпийските игри в Токио

До 10 000 зрители ще бъдат допускани на състезания от олимпийските игри в Токио, съобщиха организаторите, предупреждавайки, че надпреварата може да премине при закрити врати, ако има бум на заразени.

„Предвид правителствените рестрикции върху обществени събития, ограничението за зрители на олимпийските игри ще бъде 50% от капацитета на стадиона, до максимум 10 000 души на всички съоръжения“, съобщиха организаторите в свое изявление.

Решението относно броя зрители на Параолимпиадата ще бъде отложено за 16 юли, седмица преди откриващата церемония на Игрите в Токио. И организаторите оставиха възможността за промяна на решението, ако вирусът отново стане причина за скок на случаите. „Ако има драматична промяна в ситуацията с инфекциите, вероятно ще трябва да обсъдим опцията за довършване на форума без публика“, каза губернаторът на японската столица Юрико Койке.

Главни медицински експерти, включително топ съветниците на правителството, заявиха, че провеждането на Игрите при закрити врати ще бъде „идеално“ от здравна гледна точка. Те се опасяват, че големите тълпи от фенове могат да доведат до нов бум на заразени в страна, която все още не е ваксинирала достатъчно голям брой от населението си. Решението бе обявено след петдневни разговори между организаторите на Токио 2020 и ръководни лица от японското правителство, правителството на Токио, Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния параолимпийски комитет (МПК).

Говорейки преди срещата, шефът на МОК Томас Бах каза, че е „абсолютно сигурен, че ще бъде решение, което да предпази максимално японския народ и всички участници“. Ваксинацията в Япония се ускори в последните няколко дни, като вече 6.5% от местното население е напълно ваксинирано. Бах сподели, че „над“ 80% от хората в олимпийското село ще бъдат имунизирани. На атлетите няма да им бъде позволено да контактуват с други хора, като рискуват да бъдат отстранени от Игрите, ако нарушат правилата, включващи носенето на маски и всекидневното тестване.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.06.2021 г. 13:26 ч.

Източник: nova.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x