INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Прокуратурата и ДАНС с общо звено за изборите 2 в 1, без МВР

Главният прокурор Иван Гешев и председателят на ДАНС Пламен Тончев са подписали съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите на 14 ноември. Това съобщиха от прокуратурата.

Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Гешев изпрати подобно писмо и до вътрешния министър, но отговор от МВР няма, уточняват от Прокуратурата.

Всъщност още миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че не вижда смисъл в общата работа за изборите между МВР и прокуратурата. Според него, предложението на главния прокурор за национално междуведомствено звено е несъстоятелно и бе категоричен, че няма нужда от допълнителна организация. „По отношение на изборите, има дейности, които са специфично полицейски, там прокуратурата няма място“, посочи още Рашков.

От Прокуратата уточняват още, че с цел гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона във ВКП ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. В тази връзка граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, публикувани на интернет-страницата на прокуратурата.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.10.2021 г. 16:45 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x