INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Проф. Витанов: Време е за море, отивайте

Време е за море, отивайте – безопасно е! Това заяви математикът на разпуснатия вече национален оперативен щаб проф. Николай Витанов в интервю за бТВ. Той показа картата на България, която вече е изцяло зелена – без опасност от разпространение на коронавирус.

Рискът за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни, каза Витанов. Той обясни, че трендът е устойчив при числа на индикатора за смяната му над 1-2 , а сега са между 7-43 стойностите.

„До есента няма как да се ваксинират 70% от населението с темпове на имунизация 20 000 на ден.“, смята проф. Николай Витанов. Според експерта трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем нива от 55% до есента.

Витанов коментира и това, че за момента са ваксинирани около 15%, а с преболедувалите защитени са около 40 на 100.

Ако успеем да достигнем 50-55%, и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500 – 3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине, обясни математикът.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов обясни, че не се е случило по правилата и е трябвало да има протести, за да получи благодарности.

„Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги“, каза още проф. Витанов. И сред тях изброи създаването на лаборатории в страната и бързото хващане на бразилския щам, което не е позволило разпространението му е нас.

Според него щабът е бил не за да плаши, а да дава обективна информация. Той аргументира тезата си, като обясни, че е имало информация, която не се е казвала, за да не се паникьосват хората.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време“, сподели Витанов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.06.2021 г. 11:55 ч.

Източник: standartnews.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x