INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Проф. Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

Снимка: БНТ

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в „Денят започва“, че най-късно в петък би трябвало парламентът да бъде разпуснат с указ на президента Радев.

По думите му най-вероятно предсрочните избори ще бъдат на 11 юли.

Президентът трябва да назначи и нова Централна избирателна комисия, съобразно измененията в Изборния кодекс, допълни проф. Киров.

„Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година“, обясни проф. Киров.

Той уточни още, че служебното правителство не можа да прави онова, за което е необходимо да има действащ парламент. „Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, тоест всички онези действия, които са свързани със санкции от страна на парламента.

Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Относно състава на ЦИК проф. Киров обясни: „Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е обвързан с кандидатурите, но може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 05.05.2021 г. 09:11 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x