INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Проф. Кантарджиев: Хората с пневмония или гърлобол да се тестват за COVID-19.

„Предупредихме отдавна, че броят на заразените ще нарастне около Великден“, поясни професорът.

„В България трябва да се изследват масово три групи хора. Всеки, който е с пневмония у нас, трябва да бъде тестван. Всяко медицинско лице, което има леки прояви, трябва да бъде тествано. Всички работещи колективи от нашата икономика трябва да бъдат тествани. Всеки с хрема, гърлобол трябва да си направи изследване. Има достатъчно лаборатории за тях“. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“ проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 

„Щабът още преди месец предупреди, че по Великден ще започнем да се изкачваме по кривата на разпространението на заболяването. Това е нормално нещо и мисля, че го посрещаме подготвени като държава, като общество“, поясни Кантарджиев.

„Ако три седмици, преди пика, се вземат по-строги мерки, се намалява височината на този пик с около 70%. Занимаваме се с коронавируса от много по-рано. Бяхме подготвили две лаборатории още през февруари. Вече започнаха да се правят и масово тестове на засегнати групи. В момента има 22 лаборатории. Бързите тестове трябва да се правят, за да разберем колко души са били в контакт с инфекцията и колко души са инфектирани в момента. Те са две поколения. Първото е с много ниска активност. Сега тези, които се предлагат последните седмици, на основана на злато, са добри“, обясни професорът. По думите му взетите мерки работят. Той допълни, че за закупуване на тестове са дадени един милион лева.

Професорът апелира за пореден път софиянци да не пътуват по време на празниците.


Публикувано на 16.04.2020 г. 19:47 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: