INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Проф. Герджиков: Има и немалък риск след половин година нещата да започнат да се нагнетяват

„За първи път съм свидетел на толкова прозрачни преговори за сформиране на кабинет, нормално е извън тези публични разговори да има и други срещи с партньори, не виждам нищо осъдително и странно в това нещо“, коментира в „12+3“ проф. Огнян Герджиков, бивш служебен министър-председател относно преговорите за правителство.

Проф. Герджиков поясни, че няма символика във това, че преговорите се провеждат в МОЛ-а , защото по думите му в момента в Народното събрание има ремонтни дейности и там няма как да се правят срещите с политическите партии.

По думите на проф. Герджиков не бива да се търси и „под вола теле“ в това, че изтъкнати и известни експерти в областта си като Румен Овчаров и Емилия Масларова са поканени на преговорите, за да дадат експретното си мнение. Това не значи, че тяхното мнение, ще бъде взето като основа на нещо, но пък всяко съдържателно мнение е важно, поясни проф. Герджиков.

„Подходът на Петков – Василев е много добър в тези преговори – търсят се допирните точки, изчиства се спорното от безспорното и там, където има неща, които не са избистрени и са спорни, се отлагат за по-следващ момент. Това е съвсем нормално и аз не виждам как по -друг начин да стане“, каза още проф. Герджиков.

По думите на проф. Герджиков търсенето на допирни точки е правилната формула в търсене на коалиционно управление. Все пак според него нямаме опит в дълготрайни коалиции, въпреки че е добре този кабинет да изкара пълен мандат:

„Но има и немалък риск след половин или след една година нещата да започнат да се нагнетяват и да има напрежение между отделните партии и да се стигне до разрив, дано това не се случи“, каза проф. Герджиков.

Трябва да се работи в името на България, а не всеки, който е бил в политиката е корумпиран, така че новите лица като тези в „Продължаваме промяната“, трябва от това да се водят, смята проф. Герджиков.

За бъдещите министри е важно с какви съветници ще се заобиколят, така че, те да ти дават правилните експертни съвети, каза още пред БНР проф. Герджиков.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 29.11.2021 г. 18:45 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x