INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Стартира проект за 350 млн. лв за хидротехнически работи на Пристанище Варна

Министерският съвет разреши изпълнението на хидротехнически работи във връзка с удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна, съобщават от правителствения пресцентър.

Дейностите ще се извършват от „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД в изпълнение на сключено споразумение през 2019 г. с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Разрешението е за срок от 710 дни от датата на постановяване на решението.

Проектът за удълбочаването на Варненския и Белославския залив на стойност 350 млн. лв. е инвестиция, която държавата прави, за да увеличи достъпа на морски товари до страната ни, се казва още в съобщението.

В залива се намира ТЕЦ “Варна” и “Пристанище ТЕЦ Езерово“, 70% от което е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Канал 1 свързва Черно море с Варненското езеро. Той има дължина 3,8 км и по проект е драгиран до кота -12,78 с ширина на дъното в правите участъци 103 м, а в кривите 178 м. Поради наносни процеси и други затлачващи фактори, понастоящем дълбочината на газене в канала е ограничена със заповед на Капитана на пристанището.

Всички комуникационни трасета пресичащи канала са проектирани в перспектива и позволяват безпроблемно извършване на рехабилитационни работи за удълбочаване на канала. Канал 2 е разположен между Варненско и Белославско езера като на практика достига до Пристанище Варна – Запад и представлява основната част от връзката Черно Море -„Пристанище Варна – Запад”.

Каналът е изпълнен през периода 1976 – 78 год. от „Трансстрой – Варна”. Общата дължина на канала е 10 188 метра, ширината му – 106 – 130 метра, дълбочина 12,00 метра


Публикувано на 08.05.2020 г. 21:05 ч.

Източник: 24chasa

Още по темата: