INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Рибарското пристанище „Карантината“ в Аспарухово вече е въведено в експлоатация

Дейностите по изграждането на рибарското пристанище са приключили и то е преведено в експлоатация на 13 декември миналата година. Това заяви за ДНЕС+ заместник кметът на Варна инж. Христо Иванов на брифинг днес.

„В момента се подготвят документите и вървят няколко процедури по регистрацията на пристанището в Морска администрация, за да бъде лицензирано.

Това не можеше да бъде свършено преди пристанището да бъде въведено в експлоатация, тъй като документите, които се прилагат въвеждането в експлоатация, документи за безопасност и други. Очакваме да излезе регистрацията, но и тъй като има рибна борса и други съоръжения за съхранение и разфасоване на улова,в момента тече регистрация в Агенцията по безопасност на храните. Това са административни действия, които са нужни да е готово на пълна експлоатация.„,коментира още заместник-кметът.

Формално тогава бе и въвеждането в експлоатация на пристанището. Очаква се на първата сесия на местния парламент за тази година да бъде взето решение, съоръжението да бъде прехвърлено към ОП „Паркинги и гаражи“.

Администрацията подготвя проект по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“ по Програма за морско дело и рибарство 2014 –2020 г.

Рибарско селище „Карантината“ се намира в непосредствена близост до новото пристанище в едноименната местност. Реализацията на дейностите, заложени в проектно предложение, ще надгради и допълни работите, изпълнени по европейския проект „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“.

Предвижда се изграждане на алеи, доставка и монтаж на парково оборудване, осигуряване на достъп за хора с увреждания. Ще бъде изграден информационен център, който ще работи и с деца, за да мога те да се запознаят с местните рибарски занаяти. За отдиха на посетителите ще бъде изградено игрище за плажен волейбол.

Според решение на Общински съвет на заседанието преди Нова година, бе прието щатното разписание на новата придобивка на варненци.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 13.01.2021 г. 19:07 ч.

Източник: dnesplus

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x