INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

България ще прилага метода на пуловете при масови PCR тестове, за да се спестят средства

В близките дни лабораториите в страната ще започнат прилагането на т.нар. метод на пуловете при PCR изследвания за наличие на коронавирус в кръвни проби. Това каза тази сутрин директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и заместник началник на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той участва в съвместния брифинг заедно с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева.

„Този метод се прилага в случаите, когато процентът на положителните проби, изследвани в една лаборатория, е нисък, обясни Кантарджиев. Събираш пет материала и когато в тях има положителен, изследваш отделно всеки, за да се разбере кой от тях е заразеният“.

Кантарджиев обаче обясни, че проблемът при използването на този метод е в неговата чувствителност. Той не можел да бъде прилаган в случаите, когато пробите са взети в началото на заболяването и в тях има твърде малко вируси.

Въпреки това според премиера Борисов, използването на метода на пуловете щял спести голяма част от разходите за тестове, а „кръстосването“ му с индивидуалните тестове щял да позволи да понесем по-леко първата вълна на масовите тествания.

За възможността методът на пуловете да бъде прилаган за установяване на коронавирус първа в предаването „Тази сугрин “ на Би Ти Ви съобщи проф. Радка Аргирова. Тя обясни, че по този начин наведнъж могат да бъдат тествани до 10 – 20 човека.

Малко по-късно по-време на брифинга си, който започна в 9 ч., премиерът Бойко Борисов обяви, че приветства идеята на проф. Аргирова.

До няколко дни щели да бъдат представени и възможностите

за призводството на PCR тестове у нас.

„Няма да стане за 10 или 20 дена но за два-три месеца. По времето на Варшавския договор България е имала подобни възможности във военната област. Както започнахме да си произвеждаме облекла, шлемове, очила и маски, ще започнем да си произвеждаме и тестова, така че при следващата криза някой друг колега да не изпадне в това положение всеки ден да телефонира, да търси и да се превърне в брокер“.

Борисов съобщи също, че България вече е поръчала 630 хил. PCR теста – 30 хил. от Южна Кория, където качеството им било най-добро и още 600 хил. от Европейската комисия. Такива количества ще понесем първа вълна от масови тестове.


Публикувано на 11.04.2020 г. 13:41 ч.

Източник: dnevnik

Още по темата: