INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

НСТС приеха мярката 80/20 за туризма

Националният съвет за тристранно сътрудничество е приел мярката 60/40 да се трансформира в 80/20 за туризма. Работодателите са се съгласили и с искането на КНСБ да има допълнителен 20-дневен целеви платен отпуск за 2020 г. за родителите, които гледат децата си в карантината и са останали без платен отпуск. Той ще е сметка на НОИ, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров снощи след проведеното онлайн заседание на тристранката.

Новата схема 80/20 в туризма обаче ще е само за хората, които ще бъдат заети в предстоящия летен сезон, който правителството се надява да бъде открит на 1 юни.

Постигнато е съгласие между синдикати и работодатели до края на 2020 година да се отмени нормата, според която при повторно изпадане в безработица в рамките на 36 месеца след предходно реализирано право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обсъдено е дали да има изобщо минимално обезщетение за безработица през тази година или да се прилага само правилото – 60 процента от осигурителния доход на работника.

40 процента от 100-те хиляди безработни от началото на извънредното положение са на минимално обезщетение, припомни Пламен Димитров и допълни, че тези около 40 000 души ще получат сериозна подкрепа, ако предложението бъде възприето от правителството.


Публикувано на 12.05.2020 г. 11:10 ч.

Източник: БНР

Още по темата: