INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Превърна ли се Facebook в скучно място за възрастни хора?

Снимка: / iStock/Getty Images

Ако историята на Facebook започва по мед и масло, то в последните няколко години името на компанията е свързвано предимно със скандали, уронващи престижа ѝ. 2021 г. не направи изключение. Guardian дори заключи, че компанията „живее и се развива в скандали“.

Facebook Files

Никога досега разобличителски показания не са нанасяли толкова тежък удар на технологичния гигант, колкото всичко казано от Франсис Хаугън тази година. Оказа се, че от години Facebook е знаел колко голяма вреда нанася на потребителите си, най-вече на тийнейджърите, но не е направил почти нищо, за да спре този процес.

Гневът на властите

Преди властите сякаш просто размахваха пръст на Зукърбърг отдалече, но The Facebook Files (поредицата на Wall Street Journal) стана причина за изпращане на много ясно послание – че нещата не могат да продължават така. Но не само това разгневи политиците, а и бизнеса. Поведението на Facebook като монополист на пазара все по-трудно бива прикривано.

Къде е решението?

След като позволи на Facebook и други технологични компании да растат безпроблемно толкова време, днес властите трудно ще намерят път към лесното отнемане на позиции. Атаката обаче трябва да бъде от няколко страни.

Но има голям шанс Facebook тепърва да започне да усеща отлива на потребители, тъй като младите все повече предпочитат платформи като TikTok и смятат Facebook за скучно място за възрастни.

Неочакваното ребрандиране

На 28 октомври Марк Зукърбърг щастливо обяви от компютърните ни екрани, че компанията му официално променя името си на Meta Platforms, което не само роди множество шеги онлайн, но и много опасения.

Meta иска да бъде главно действащо лице в метавселената – дигитална среда, в която хората ще си общуват в бъдеще, ще се забавляват в нея, ще пътуват чрез нея, ще пазаруват и дори ще работят.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 27.12.2021 г. 11:30 ч.

Източник: Bgonair.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x