INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Премахват незаконно заведение на плаж „Каваци-юг“

Снимка: БГНЕС

Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Бургас издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. Служители са извършили проверка, вследствие на която е съставен констативен акт за установени нарушения.

В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма, е включен „Преместваем обект № 32 – заведение за бързо хранене“ с приблизителна площ 144 квадратни метра и допълнителна търговска площ 66 квадрата.

На 09.06.2021 г. служители на дирекцията за строителен контрол в Бургас са извършили повторна проверка на морски плаж „Каваци-юг“, при която е установено, че е започнат монтажа на преместваем обект № 32, но без издадено разрешение за поставяне от главния архитект на община Созопол. На 10.06.2021 г. началникът на дирекцията издава заповед за премахване на обекта.

На 09.06.2021 г. е извършена проверка от служители на дирекцията за строителен контрол и на морски плаж „Смокини-север“, където е установено, че е започнат монтаж на шест броя преместваеми обекти – три заведения за бързо хранене, склад, шатра за водно тракционни услуги и тоалетна с душ, за които на 1 и 2 юни 2021 г. са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Созопол.

За територията на всички морски плажове липсва наредба, определяща изискванията и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти. Това води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж „Смокини-север“, съгласно одобрени от министъра на туризма схеми за разполагане на преместваеми обекти в границите на определената площ според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тези схеми са изработени по възлагане на концесионера.

Министърът на туризма е одобрил схемата на обектите на плажа „Каваци-юг“ на 27.04.2021 г., а схемата за плаж „Смокини-север“ на 10.05.2021 г. На свой ред РИОСВ- Бургас издава одобрително становище за преместваемите обекти на плаж „Смокини- север“ на 12.05.2021 г.

Дирекция за национален строителен контрол не е получила правомощия по Закона за устройство на територията за извършване на проверки на проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да констатира незаконните такива и да издава заповеди за премахването им.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.06.2021 г. 15:24 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x