INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Предвижда се социална надбавка за пенсионерите, които са под линията на бедност

Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври. Това обяви финансовият министър Асен Василев. Предвижда се и социална надбавка за пенсионерите, които са под линията на бедност. 

„Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия – от 300 на 340 лева, максималната – от 1 440 на 1 500 лв. Социалната пенсия става 170 лв. Освен това, се слага надбавка за пенсионери под линията на бедност, която е социална надбавка”, уточни министърът. Василев обясни, че актуализацията на пенсиите е заложена от октомври, защото чисто технически преизчисляването нямало как да се случи от началото на септември. Дотогава обаче пенсионерите ще получават добавката от 50 лв.

Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, допълнителните приходи, които очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция „Митници”. Василев посочи, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.

Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. „Там сме предвидили два тура плюс разходи за избори „2 в 1”, така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите”, уточни Василев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.07.2021 г. 12:35 ч.

Източник: NOVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x