INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Предлагат увеличение на максималния осигурителен доход

От КНСБ предлагат служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1-ви октомври тази година. Друго искане на синдиката е мярката за подкрепа на заетостта „60 на 40“ да бъде трансформирана в „75 на 100“ за времето, когато предприятия са принудени да не работят заради пандемията Covid-19.

От КНСБ припомнят, че по отношение на финансирането на мерките за подкрепа на заетостта, а именно „60 на 40″ и ’80 на 20“, страната ни винаги има възможност да поиска допълнителни средства по механизма SURE („Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица“), откъдето до момента е получила едва 511 милиона евро.

Това са едва 0,55 на сто от общата сума за над 93 млрд. евро, която Европейската комисия разпредели по този механизъм. С получените пари у нас са подпомогнали най-малък процент от заетите спрямо останалите страни членки на ЕС. Това е заем за покриване на краткосрочни мерки за запазване на заетостта, който е изключително изгоден заради дългосрочния си характер на връщане и ниските лихви.

Страни със сходно икономическо развитие и население като България са се възползвали много повече от тези средства, като например Румъния е получила 4 млрд. евро или осем пъти повече от нашата страна.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 27.07.2021 г. 15:13 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x