INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Преброяването в РС Македония ще бъде през септември

Няма да има ново отлагане на датата за преброяване на населението в Република Северна Македония, заяви директорът на Държавния статистически институт Апостол Симовски. През април тази година бе постигнато политическо споразумение заради пандемията преброяването да бъде отложено за септември, а местните избори – за втората половина на октомври.

Симовски подчерта, че епидемиологичната обстановка се следи внимателно и преброяването ще се проведе в съответствие с предвидените мерки и протоколите за защита, а преброителите ще бъдат ваксинирани до края на август. Според него там, където има възможност и позволяват метеорологичните условия, преброяването ще се проведе и на открито.

В ход е процес на саморегистрация за представителите на диаспората чрез платформата на статистическия институт, който също ще продължи до 30 септември.

Според вече установената методология, преброяването ще се извърши по комбиниран метод, като се използват база данни на Министерството на вътрешните работи, Агенцията по заетостта, МОН, МТСП, Агенцията по кадастъра и други държавни институции. На практика това означава, че преброителите на терен ще използват лаптопи, които ще бъдат свързани със специално разработено уеб приложение.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.07.2021 г. 13:45 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x