INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Правителството на Кипър прие по-строги мерки срещу Covid-19

Нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Кипър.

Правителството намали възрастовата граница за носене на маски и притежаване на коронавирусния „безопасен пропуск” (SafePass). От понеделник (29 ноември) те стават задължителни за всички над 6-годишна възраст.

Също така се въвеждат бързи тестове на всички, независимо от възрастта и дали са ваксинирани, които ще се извършват в районите с висок риск от предаване на вируса, където се откриват вериги от случаи. От понеделник и всички ученици от началните училища ще бъдат подлагани на бърз тест ежеседмично чрез мобилни звена.

За коронавирусния „безопасен пропуск“ от 1 декември всички над 18-годишна възраст, които не са завършили ваксинацията си, трябва да имат 72-часов PCR тест или 48-часов бърз тест.

От 18 декември този Covid сертификат се премахва като валиден за ваксинираните, които не са си поставили бустерна доза 7 месеца след първоначалната им имунизация.

Ограничава се достъпът на неваксинирани до закрити и открити стадиони, театри, кина, дискотеки, ресторанти. От 15 декември в тези зони могат да влизат само тези на възраст над 12 години, които са получили поне една доза ваксина.

Засилва се тестването на населението за ранно откриване на вируса.

От 13 декември на всички граждани ще бъде предоставена възможност да си правят самостоятелен тест. Разходите за него при неваксинираните са за тяхна сметка, а за ваксинираните се поемат от здравното министерство.

Всички училищни коледни празненства се преустановяват. За други коледни събития трябва разрешение от Министерството на здравеопазването.

Всички останали действащи сега мерки се удължават до 31 декември, реши още правителството днес.

Напълно ваксинираните в Кипър са почти 81%, а близо 85 000 души са получили вече бустерната доза, съобщи здравният министър Михалис Хаджипанделас. В същото време през последната седмица бе регистрирано значително нарастване на броя на новозаразените.

„Целта на новите мерки е да се осигурят безпроблемни коледни празници и икономиката и обществото да останат отворени“, подчерта здравният министър.

Според него: „Само със сътрудничество и индивидуална отговорност ще успеем да преодолеем заплахата от вируса и само по този начин ще успеем да спасим тази Коледа, без да предприемаме допълнителни мерки”.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.11.2021 г. 16:54 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x