INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Повечето държави от ЕС съобщават, че са овладели епидемията от COVID-19.

Повечето държави от ЕС днес са съобщили, че са овладели епидемията от COVID-19. Това посочи зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след заседанието на министрите по европейските въпроси.

По неговите думи държавите в ЕС са единодушни, че когато се пристъпи към облекчаване на ограничителните мерки, трябва да се използват научни данни. Шефчович поясни, че трябва да се следи съотношението между броя на заразените и на болните, приети в спешните отделения. Той добави, че 18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новата болест и разполагат с бюджет от 140 милиона евро.

Шефчович допълни, че министри от Централна и Източна Европа днес са поставили въпроса с разпространението на дезинформация за заразата. По неговите думи в тези части от ЕС дезинформацията и пропагандата намират почва. Той отбеляза, че институциите и държавите на ЕС трябва да разясняват повече какво правят срещу епидемията и призова журналистите да разказват за положителните истории в тези невиждани времена.

Зам.-председателят на ЕК съобщи, че комисията е поискала от основните интернет платформи да прочистват социалните мрежи от подвеждащи или вредни съобщения. По неговите думи са необходими допълнителни мерки в отговор на неверните твърдения за COVID-19 в интернет, отбелязва БТА. 


Публикувано на 22.04.2020 г. 19:54 ч.

Източник: novini.bg

Още по темата: