INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Бидони с вода съхраняват варненци в кв. Младост заради чести аварии

Два поредни дни жители на варненския кв. Младост останаха без вода от преди обед до полунощ. Безводието в района не е прецедент. Жители на бл.138 разказаха, че авариите са част от битието им в последните няколко години. Внезапното спиране на водата е зачестило през януари, до момента пет пъти. Затова повечето от тях поддържат бидони с вода в резерв, оплакват се и от проблеми с уредите след всяка авария, най-често кранове на чешмите, казанчета в санитарните възли и запушени филтри на перални. 

Водопроводът е близо 50-годишен: Причината за авариите е остарялата мрежа, с която се захранва районът. Последните бяха по довеждащия водопровод стомана „фи 700“, който е на около 50 г.  вече е извън експлоатационния си период и подлежи на подмяна. Той ще бъде подменен, когато се прави разширението на бул. Цар Освободител от община Варна, но кога ще стане това трябва да кажат от общината. Това заяви главният инженер на ВиК-Варна Петър Карагьозов. 

Мътност и песъчинки във водата след авария: Когато спиранията на водата са в рамките на 12 часа ВиК не дължи неустойки на абонатите, ако е за по-дълъг период от време сме длъжни заедно с общината да осигурим водоноски, каза още инж. Карагьозов цитирайки Наредба 4 на МРРБ за условията и реда за ползване на водоснабдителните и канализационни системи. При пускане на водата се прави промивка на системата и след това се вземат проби, които се дават в РЗИ-Варна, те ги публикуват на своя сайт. Ако се установят отклонения, съответно имаме предписания за някакви корекции. По принцип такива замътвания и песъчинки е възможно и да са от вътрешната мрежа на самия блок, след главния водомер, която е собственост на абонатите. В такива случаи могат да се обадят и да ги промием и прочистим апартаментните контролни водмери, но подмяната на вътрешната инсталация си е ангажимент на живущите, допълни главният инженер на ВиК-Варна. 

РЗИ оповестява контролните проби на своя сайт: Инвестициите на водния оператор се влагат, там където община Варна прави съответната рехабилитация или подмяна на съществуващата улична инфраструктура – асфалт, тротоари, осветление и т.н. Тогава се подменят отдолу водопроводите и канализацията. Това поясни още главният инженер на ВиК-Варна и добави, че за т.г., в инвестиционния план на водното дружество са заложени около 2.5 млн. лева за водопроводи, канализация и прочистване.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.01.2021 г. 15:15 ч.

Източник: БНР

Снимката е илюстративна

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x