INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Поставят село Паничерево под 14-дневна карантина.

Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

От полунощ се забранява влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място. Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

По-рано днес стана ясно, че пациент с коронавирус, е избягал тази сутрин от болницата в Стара Загора. Мъжът се е прибрал с такси до родното си село Паничерево. Това е потвърдил и кметът на селото Атанас Граматиков.

В заповедта на Кирил Ананиев се посочва, че хората с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 ч. утре – 15 април.

Жителите на селото няма да могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ. Карантината ще продължи 14 дни.

Изключение от забраната за влизане и излизане от селото се допуска само за служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на МВР и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.

Нуждаещите се от медицинска помощ ще трябва да се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв – с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, откъдето ще получат указания според случая.

Дейност на територията на с. Паничерево ще могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизненоважни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на МВР.

Мерките по заповедта ще са в сила до изричната им отмяна или промяна.


Публикувано на 14.04.2020 г. 21:32 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: