INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Портних: Ще търсим по съдебен път отговорност за скъсания тръбопровод в езерото

Община Варна ще търси по съдебен път отговорност от гръцката фирма, изградила скъсания тръбопровод във Варненското езеро. Това обяви в интервю кметът Иван Портних.

Съоръжението е изградено от гръцката компания през 2011 година и минава по дъното на Варненското езеро. Отвежда отпадните води на кварталите „Аспарухово” и „Галата” до пречиствателната станция. През есента на 2019 г. тръбата е била спукана, най-вероятно от преминаващ кораб.

Към момента на възникване на аварията тръбопроводът е бил в гаранция. Гръцката фирма обаче не е отговорила на многобройните писма на общината да ремонтира съоръжението.

За отстраняване на аварията Община Варна е поискала 1 300 000 лева от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Сумата вече е осигурена и тече процедура по изготвянето на проект и избора на изпълнител. Ремонтните действия се очаква да започнат до няколко седмици, посочи Портних.


Публикувано на 02.05.2020 г. 14:52 ч.

Източник: Dnews

Още по темата: