INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Поправки в строителна наредба пропуснаха хората с увреждания

Нови изисквания към новостроящите сгради въвежда регионалното министерство с промени в наредба за достъпната среда. Те бяха отложени с една година, тъй като промените, въведени от началото на март 2021 г. предизвикаха силно недоволство у строителните предприемачи и проектантите.

В предишната проектонаредба за многофамилните сгради бяха предвидени повече общи части, по-големи коридори, врати, тераси, бани и тоалетни в жилищата, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици. Минималната широчина на входната врата пък трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати – 80 сантиметра. Според строителния бранш обаче, наредбата ще доведе до скок в цената на жилищата. Проблем за предприемачите беше и липсата на гратисен период. Притеснението на строителния бранш е, че независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради щели да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. От Националната асоциация на строителните предприемачи предупредиха, че това ще оскъпи с до 30-40% квадратния метър жилищна площ и поискаха преразглеждане на наредбата, така че новите технически изисквания да не важат за всяко жилище.

В публикуваната сега за обществено обсъждане наредба тези промени са отпаднали и удобствата, предвидени за инвалидите, липсват. Предвидено са изменения единствено за балконите. Сега за всяко жилище поне един балкон/лоджия/тераса се проектират с минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm. Изискваните минимални размери може да се осигурят и чрез предвиждане на възможност за частично използване на вътрешното пространство – врата с две крила, плъзгаща се врата и др., пише още в промените.

Друга промяна предвижда рампите за детски и инвалидни колички да са с отопляема повърхност, ако водят към сгради или се намират в подлези, надлези и метростанции. За другите места няма такова изискване, защото нямало възможност за осигуряване на такова техническо решение в условията на градската среда.

Новите изисквания в наредбата важат за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и издаване на разрешение за строеж започва след влизането в сила на промените в наредбата. Това означава, че вече започнатите или готови строежи няма да бъдат засегнати от измененията.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 08.12.2021 г. 11:55 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x